Waarom PHP up-to-date houden belangrijk is

PHP is een van de meest gebruikte script- en programmeertalen voor webontwikkeling en vormt de ruggengraat van miljoenen websites en webapplicaties. Populaire contentmanagementsystemen (CMS) zoals WordPress draaien op PHP, waardoor de veiligheid en prestaties van PHP rechtstreeks van invloed zijn op een groot deel van het internet. In dit artikel bespreken we waarom het cruciaal is om PHP up-to-date te houden.

PHP en veiligheid

Een van de belangrijkste redenen om PHP up-to-date te houden is veiligheid. Zoals bij alle software worden er regelmatig kwetsbaarheden in PHP ontdekt die kwaadwillenden kunnen misbruiken. Oudere versies van PHP ontvangen na een bepaalde tijd geen beveiligingsupdates meer, waardoor websites kwetsbaar worden voor aanvallen.

Volgens de Common Vulnerabilities and Exposures (CVE)-database zijn er de afgelopen jaren tientallen kwetsbaarheden in PHP gevonden. Enkele cijfers:

  • 2021: 26 kwetsbaarheden
  • 2022: 29 kwetsbaarheden
  • 2023: 33 kwetsbaarheden

Deze kwetsbaarheden variëren in ernst, maar door altijd een ondersteunde PHP-versie te gebruiken, zorg je ervoor dat je website beschermd blijft tegen bekende beveiligingsproblemen.

PHP en WordPress

WordPress, het populairste CMS ter wereld, draait volledig op PHP. Dit betekent dat de prestaties en veiligheid van een WordPress-website mede afhangen van de PHP-versie die wordt gebruikt. WordPress raadt het gebruik van een recente PHP-versie aan om ervoor te zorgen dat websites sneller en veiliger zijn.

Oudere PHP-versies kunnen ervoor zorgen dat plugins en thema’s niet goed functioneren of zelfs niet meer ondersteund worden. Op een gegeven moment zullen nieuwe versies van WordPress en veelgebruikte plugins stoppen met werken op oudere PHP-versies, wat kan resulteren in fouten of een volledig niet-functionerende website.

Daarnaast maakt een verouderde PHP-versie een WordPress-site kwetsbaar voor aanvallen, wat kan leiden tot datalekken, defacements (waarbij hackers je website visueel aanpassen, vaak met ongewenste berichten of afbeeldingen), volledige compromittering (waarbij kwaadwillenden volledige controle over je website krijgen) of misbruik van je website maken voor het versturen van spam.

Je kunt het niet updaten van PHP naar een ondersteunde versie nalatend noemen en voorkomen is beter dan genezen!

Prestaties en ondersteuning

Naast beveiliging speelt ook snelheid een grote rol. Nieuwere PHP-versies bevatten vaak prestatieverbeteringen die websites sneller maken. PHP 8, bijvoorbeeld, biedt aanzienlijke snelheidsverbeteringen ten opzichte van PHP 7.x, wat resulteert in snellere laadtijden en een betere gebruikerservaring.

Daarnaast ontvangen oudere versies van PHP op een bepaald moment geen ondersteuning meer. Dit betekent dat hostingproviders uiteindelijk zullen overstappen naar nieuwere versies, waardoor websites die nog op een oude PHP-versie draaien mogelijk niet meer goed werken of zelfs offline gaan.

Let op compatibiliteit bij updates

Hoewel het belangrijk is om altijd een recente PHP-versie te gebruiken, moet je wel opletten dat je thema en plugins compatibel zijn met de versie waarop je overstapt. Niet alle ontwikkelaars updaten hun thema's en plugins direct na een PHP-release, wat kan resulteren in compatibiliteitsproblemen. Voordat je PHP bijwerkt, is het verstandig om te controleren of alle essentiële onderdelen van je website de nieuwe versie ondersteunen. Dit kun je doen door de documentatie van je thema en plugins te raadplegen of een staging-omgeving te gebruiken om de update eerst te testen.

Hoe controleer je je PHP-versie?

Het is eenvoudig om te controleren welke PHP-versie je gebruikt:

  • Je kunt naar Gereedschap > Site-gezondheid gaan om te zien welke PHP-versie actief is.
  • Log in op je hostingaccount en zoek naar de PHP-instellingen.
  • Gebruik een PHP-script met de volgende code om de versie te tonen: php_info()

Conclusie

Het up-to-date houden van PHP is essentieel voor de veiligheid, prestaties en compatibiliteit van je website. Met tientallen nieuwe kwetsbaarheden per jaar is het riskant om op een verouderde versie te blijven draaien. Zeker voor WordPress-gebruikers is dit cruciaal, omdat die websites en plugins afhankelijk zijn van PHP. Zorg er daarom voor dat je altijd een ondersteunde versie gebruikt, maar test je updates goed om onverwachte problemen te voorkomen.

Artikelen

Het hoe en wat van een snelle WordPress website of WooCommerce webshop

Je wilt een snelle website omdat je zelf ook afhaakt als een website traag is. Logisch. Een soepele gebruikerservaring zorgt voor een hogere conversie, en je bezoekers en klanten worden er blij van. Daarnaast speelt snelheid een grote rol in de ranking van je website in Google: trage websites krijgen een lagere positie in de zoekresultaten.
Lees meer

Wat is wp-json en (waarom) loop ik risico?

Als wp-json je niks zegt, is dat niet raar. wp-json is een technisch onderdeel van WordPress en zorgt ervoor dat applicaties kunnen praten met je website of webshop en staat standaard aan. Er kan veel meer informatie uit gehaald worden dan op je website staat en je eigenlijk zou willen...
Lees meer