Het hoe en wat van een snelle WordPress website of WooCommerce webshop

Introductie

Je wilt een snelle website omdat je zelf ook afhaakt als een website traag is. Logisch. Een soepele gebruikerservaring zorgt voor een hogere conversie, en je bezoekers en klanten worden er blij van. Daarnaast speelt snelheid een grote rol in de ranking van je website in Google: trage websites krijgen een lagere positie in de zoekresultaten.

Factoren die invloed hebben op de snelheid

De snelheid van je website of webshop wordt beïnvloed door verschillende factoren, die je grofweg als volgt kunt opdelen:

  1. De reactietijd van de server Het eerste verzoek naar je website moet snel worden beantwoord. De server moet binnen 0,1 seconde reageren om een snelle start van het paginaladen te garanderen.

  2. De opbouw en bruikbaarheid van de pagina Nadat de browser de basis van de pagina heeft ontvangen, moet deze zo snel mogelijk opgebouwd en interactief zijn. Dit betekent dat de opbouw van de pagina, de opmaak, de scripts die zorgen voor interactiviteit en afbeeldingen geoptimaliseerd moeten worden.

Hoe optimaliseer je de snelheid van WordPress?

  1. Hosting op een krachtige server Kies een hostingprovider met voldoende capaciteit en snelle opslag. Vooral processorkracht is belangrijk voor WordPress en WooCommerce. Zorg dat je jouw capaciteit niet deelt met veel anderen, dat vertraagt je website. Dit geldt ook voor geheugen.

  2. Gebruik van moderne technologieën Zorg dat je website draait op de nieuwste PHP-versie, en maak gebruik van HTTP/2 of HTTP/3 voor snellere communicatie met de server. Gebruik geen Apache als webserver en zorg dat je gebruik maakt van Redis.

  3. Pagina caching toepassen Maak gebruik van caching om statische versies van pagina’s op te slaan. Dit vermindert de laadtijd aanzienlijk. Belangrijk hierbij is dat het cache niet te snel automatisch leeggegooid wordt, dan helpt het niet. Maar, let ook op dat het cache wel leeggegooid wordt als er een wijziging is zoals het uitverkocht raken van een product of een pluginupdate. Het is ook belangrijk dat het cache automatisch 'opgewarmd' wordt. Anders wordt de cacheversie van een pagina pas opgeslagen nadat een bezoeker de trage dynamische versie heeft ontvangen.

  4. Object caching inschakelen Gebruik object caching met behulp van Redis of Memcached om databaseverzoeken te verminderen en de snelheid te verhogen.

  5. Overbodige plugins uitschakelen op specifieke pagina’s Sommige plugins voeren code uit op elke pagina, ook waar ze niet nodig zijn. Dit is met name te merken bij elementen die niet goed gecacht kunnen worden zoals winkelwagentjes, zoekresultaten, onderdelen achter een inlog, etc.

  6. Geoptimaliseerde afbeeldingen gebruiken Gebruik moderne bestandsformaten zoals WebP en AVIF in plaats van PNG of JPEG en comprimeer afbeeldingen.

  7. Minimaliseer overbodige opmaak Vermijd te grote CSS-bestanden, onnodige lettertypes en zware thema’s die de laadtijd vertragen. Kies een lichtgewicht thema of let in ieder geval goed op als je een pagebuilder zoals Elementor gebruikt.

  8. Beperk het gebruik van zware JavaScript-bestanden Laad alleen de noodzakelijke scripts en vermijd overmatig gebruik van externe scripts. Gebruik ‘defer’ en ‘async’ attributen om JavaScript slim te laden.

Staging omgeving voor testen

Voordat je grote optimalisaties doorvoert, is het aan te raden om deze eerst te testen in een staging omgeving. Dit voorkomt dat aanpassingen direct impact hebben op je live website, waardoor je downtime of onverwachte problemen voorkomt. Een staging omgeving biedt een veilige plek om caching, pluginwijzigingen en code-aanpassingen te testen zonder dat bezoekers hier last van hebben.

Duurzaamheid van een snelle website

Een geoptimaliseerde website is niet alleen sneller, maar ook veel duurzamer. Een trage website vraagt onnodig veel servercapaciteit, wat leidt tot hogere energieconsumptie. Door de efficiëntie te verbeteren – bijvoorbeeld door minder databaseverzoeken, geoptimaliseerde afbeeldingen en caching – verlaag je de belasting op servers. Dit zorgt ervoor dat je website minder rekenkracht en stroom verbruikt, wat bijdraagt aan een duurzamer internet.

Wat is belangrijk volgens Lighthouse PageSpeed Insights?

Lighthouse, de meettool ooit geïnitieerd door Google, beoordeelt websites op verschillende snelheidselementen, waaronder:

  • First Contentful Paint (FCP): Hoe snel de eerste inhoud zichtbaar is.
  • Largest Contentful Paint (LCP): De tijd die nodig is om het grootste element te laden.
  • Cumulative Layout Shift (CLS): Of de pagina stabiel blijft tijdens het laden.
  • Total Blocking Time (TBT): De tijd dat de pagina onbruikbaar is door trage scripts.

Conclusie

Een snelle WordPress-website is essentieel voor een goede gebruikerservaring, hogere conversies en een betere ranking in zoekmachines. Door een combinatie van krachtige hosting, caching, geoptimaliseerde afbeeldingen en efficiënte code kun je de laadtijd drastisch verbeteren. Daarnaast draagt een snelle website bij aan een duurzamer internet doordat er minder servercapaciteit en energie nodig is. Vergeet niet om wijzigingen eerst in een staging omgeving te testen, zodat je zeker weet dat optimalisaties geen negatieve impact hebben. Door consequent aandacht te besteden aan snelheid en efficiëntie zorg je ervoor dat je website optimaal blijft presteren en toekomstbestendig is.

Artikelen

Wat is wp-json en (waarom) loop ik risico?

Als wp-json je niks zegt, is dat niet raar. wp-json is een technisch onderdeel van WordPress en zorgt ervoor dat applicaties kunnen praten met je website of webshop en staat standaard aan. Er kan veel meer informatie uit gehaald worden dan op je website staat en je eigenlijk zou willen...
Lees meer

Waarom PHP up-to-date houden belangrijk is

PHP: de scripttaal waar WordPress mee is gemaakt en draait op een webserver. Met WordPress (en PHP) worden veel websites en webshops gemaakt. Ieder jaar worden er tientallen kwetsbaarheden gevonden in PHP. Als de PHP-versie die je gebruikt niet veilig is, is jouw website dat ook niet.
Lees meer